Jdi na obsah Jdi na menu

Pastýřský list našeho arcibiskupa

12. 3. 2023
article preview

Drazí bratři a sestry,

vstoupili jsme do doby velkého postu, kterým se máme připravit na Velikonoce. Mnozí z vás si dali různá předsevzetí nebo si udělali postní programy. Já vám do nich nechci zasahovat, jen chci připomenout, že skutečné naplnění velikonoční radostí předpokládá dobrou postní přípravu, při níž se snažíme ovládat a omezovat sebe, abychom se tím víc soustředili na Boha, abychom více hledali to, co chce on, než to, co chceme my.

Odříkání nebývá příjemné, ale je důležité pro růst naší vůle i naší lásky. Bez odříkání můžeme být dobří, ale nestaneme se svatými. Při tom každý, kdo přijal křest, je povolán ke svatosti. O Velikonocích budeme obnovovat křestní slib, to znamená znovu se rozhodovat pro život ze křtu, při němž jsme zemřeli hříchu a zrodili se jako Boží děti, které mají pozvání do nebe.

Položme si každý den stručnou otázku: Co musím dnes dělat jinak, než jsem zvyklý, aby Bůh viděl, že jeho nabídku beru vážně?

Přidejme k tomu kratičkou prosbu za sebe navzájem, abychom si tak pomáhali na společné cestě ke svatosti, která je pro všechny.

K tomu všem ze srdce žehná

+Jan

arcibiskup Jan Graubner